Usein kysyttyä - Löytyisikö etsimäsi täältä?

Mitä erityisruokavaliolla tarkoitetaan?

Erityisruokavaliossa vältetään tai rajoitetaan ruoka-aineiden käyttöä yleensä terveydellisistä syistä.

Elintarvikepakkausten pakkausmerkinnät antavat tietoa tuotteen mahdollisista allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista. Mikäli tuotteessa tällaisia on, on ne kirjattu korostetusti ainesosaluetteloon.

Lisäksi jos tuotteessa on riski, että valmistuksen aikana tuotteeseen voi kontaminaationa joutua pieniä määriä allergeenia, on siitä maininta ”saattaa sisältää” ainesosaluettelon jälkeen.

Pakkauksissa voidaan myös kertoa, että tuote on gluteeniton, maidoton tai laktoositon. Löydät näitä merkintöjä monista oma merkki -tuotteistamme. Merkintöjä käytetään pääasiassa erottamaan tuotteita muista samankaltaisista tuotteista, joilla ei välttämättä samaa ominaisuutta ole, esimerkiksi gluteeniton näkkileipä ja laktoositon jogurtti.

Rainbow fettuccine tuorepastan ainesosiin ei kuulu nilviäisiä. Tuotettava valmistavassa tehtaassa valmistetaan myös suosittua pasta neroa, mustaa pastaa, jota värjätään mustekalauutteella. Mustekala on kotiloiden ja simpukoiden ohella nilviäinen.

Vaikka allergeenivarotoimenpiteet ja linjastojen puhdistukset on tuotantolaitoksessa asianmukaisesti toteutettu, on ristikontaminaation vaara olemassa. Näin ollen pastapakkaukseen on lainsäädännön vaatimusten mukaisesti lisätty "saattaa sisältää pieniä määriä" -merkintä. Kyseessä on allergeenivaroitus henkilöille, jotka saavat yliherkkyysoireita nilviäistuotteista.

Kotimaista perunajauho -tuote on gluteeniton. Perunajauho on perunatärkkelystä, joka on luontaisesti gluteenitonta. Tästä syystä Kotimaista perunajauhon gluteenittomuutta ei ole pakkausmerkinnöissä korostettu.