Usein kysyttyä - Löytyisikö etsimäsi täältä?

Mikä on pakkausten tarkoitus? Mitä pakkaukset kertovat? 

Tuotepakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta sen valmistuksesta käyttöönottoon  saakka. Onnistunut pakkaus säilyttää tuotteen ominaisuudet kuljetus- ja jakelujärjestelmän läpi niin, että tuote on käyttäjällään sellaisen laatuisena kuin valmistaja on sen suunnitellut.

Tuotepakkaus välittää tuotetietoa. Pakkausmerkinnät auttavat kuluttajaa valitsemaan omiin tarpeisiinsa sopivan tuotteen. Pakkausmerkinnät sisältävät tietoa tuotteen ominaisuuksista, kuten alkuperästä, ainesosista, säilyvyydestä ja käytöstä. Monet merkinnöistä ovat lakisääteisiä ja sovitun mallin mukaisia, jolloin myös eri tuotteiden vertailu on vaivattomampaa. Osa merkinnöistä on vapaaehtoisia, usein tuotteen lisäarvoa tai muita ominaisuuksia kuvaavia. S-ryhmä on edelläkävijänä merkinnyt kaikkien oma merkki -tuotteidensa tuotepakkauksiin pääraaka-aineen alkuperän jo vuodesta 2013.

Pussiin pakattujen pakastetuotteiden pakkauksissa on tarkoituksella pieniä ilma-aukkoja. Näiden ilma-aukkojen koko ja sijainti saattaa vaihdella tuotteesta riippuen.

Ilma-aukkojen tarkoitus on helpottaa pussien pakkaamista laatikoihin kuljetusta ja käsittelyä varten. Näin ne saadaan pienempään tilaan. Jos pussit olisivat täysin tiiviitä, voisivat saumaukset myös vioittua pinoamisen tai kuljetuksen aikana.

Suurin osa pakasteista on tarkoitettu kuumennettavaksi tai kypsennettäväksi suoraan pakasteesta, jolloin tuotteen rakenne yleensä on parhaimmillaan. Mikäli tuotetta sulatetaan pussissaan, on sen alle sulatuksen ajaksi hyvä laittaa esim. lautanen, johon mahdollinen vapautuva neste voi valua sotkematta ympäristöä

Säilykkeiden valmistuksen yhteydessä tölkkiin muodostuva vakuumi on välttämätön tuotteen säilyvyyden kannalta. Avattaessa tarkoitus on saada vakuumi purkautumaan eli päästää ilmaa tölkkiin. Mikäli tölkkiä on vaikea saada auki, kannattaa kannen reunan alle työntää jokin tylppä ja litteä esine, esim. lusikanvarren pää. Myös voimakas napautus kannen reunaan auttaa. Tällöin on kuitenkin varottava lasitölkin rikkoontumista. Myös kuminen avausliina tai nihkeä keittiöliina helpottavat avaamista.

Mikrobiologisesti helposti pilaantuvien tuotteiden pakkauksiin on merkittävä viimeinen käyttöpäivä tai käyttöajankohta. Mikrobiologisesti helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esim. tuore liha, kypsentämättömät lihavalmisteet, tuore kala sekä pastöroimaton maito ja kerma.

 

Kaikissa muissa elintarvikkeiden pakkauksissa (joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta) on oltava parasta ennen -merkintä, joka kertoo, kuinka kauan elintarvike asianmukaisesti säilytettynä vähintään säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Parasta ennen -merkintä löytyy muun muassa pastöroidusta maidosta, hapanmaitotuotteista, voista, juustoista, kananmunista, pakasteista, säilykkeistä ja leivistä.

 

Parasta ennen -päivämäärä tarkoittaa sitä, että tuote on oikein säilytettynä käyttökelpoista vielä päivämäärän jälkeenkin. Aikaan vaikuttaa minkälainen tuote on kyseessä, onko se avattu ja miten sitä on säilytetty. Siksi mitään yleisohjetta ei voi antaa. Tuotetta kannattaa aina haistaa ja maistaa sekä katsoa ulkonäköä ennen käyttöä.

 

 

Kasvisten ja hedelmien muoviin pakkaamisella pyritään ehkäisemään veden haihtumista, mikä aiheuttaa nahistumista. Muovi siis suojaa vihannesta nahistumiselta ja säilyttää sen pitempään hyvälaatuisena. Näin muoviin pakkaaminen myös ehkäisee hävikkiä.

Kotimaista maitojuomapakkausten korkkien tarpeellisuutta on arvioitu muun muassa pakkauksen käytettävyyden ja hävikinhallinnan näkökulmista. Muovikorkki voi usein olla hyvin hyödyllinen – pakkaus on korkin ansiosta helposti uudelleensuljettava, ja voi tällöin pidentää tuotteen käyttöikää kotikeittiöissä. Suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät usein siitä, että mahdollinen ruokahävikki pystytään välttämään